Sunday, May 4, 2014

Успешно завръщане от четвъртата, последна, работна среща в Турция - Отчет

О Т Ч Е Т 
От Стефка Дамянова, ръководител на проект „Професионално развитие чрез Мудъл, поглед в миналото, настоящето и бъдещето” по програма Леонардо да Винчи, училищни партньорства За участието на българската група в проследната, четвърта работна среща в Анкара, Турция, от 20 до 26 април 2014 

 На 19 април с редовна автобусна линия на фирма Хунтур от Казанлък до Истанбул отпътувахме 10 участника от гимназията – Петя Минекова – Директор НГПИД, Стефка Дамянова – ръководител на проекта, Христа Димитрова – учител по Рекламна графика, Боян Попов – учител по Дизайн и 6 ученички от 10 клас – Божидара Каратерзиева, Мира Турлакова, Моника Балканджиева, Доротея Стефанова, Мирела Чавдарова и Албена Христова. Всички 54 участника от 7-те страни партньорки по проекта (Турция, Испания, България, Гърция, Италия, Полша и Румъния) се събрахме в хотел Етилер в Истанбул. 
Първият ден от срещата беше посветен на запознаване с историята, културните забележителности и традициите на стара Турция – двореца Топкапъ, площад Султан Ахмед, Хиподрума, Обелиска, Синята джамия, Света София, подземните цистерни и др. Особено вълнуващи бяха разходката с кораб по Босфора и вечерята в популярните рибни ресторанти Кумкапъ. В този ден, в който и християни и католици отбелязвахме Великден, в мегаполиса Истанбул, сред милионите посетители от цял свят ние изживяхме толерантността, многообразието и разбирателството между хората. Добър урок за личностното развитие на младите хора. 
 С нает автобус цялата група пътувахме до Анкара наслаждавайки се на прекрасни природни гледки и красотата на Национален парк Болу Абант с живописното езеро. Домакин на срещата беше Професионална гимназия по туризъм Чанкая ИМКБ, в която се изучават специалностите: администрация, ресторантьорство и хотелиерство. Към гимназията има редовно действащ хотел и ресторант, където бяхме настанени. Обслужването беше изцяло от ученици под ръководството на преподаватели. В първата част на работната среща бяхме топло приветствани от Директора и беше прожектиран филм за дейността на гимназията. Бяхме разделени на 3 групи за практическа работа и се научихме как се правят традиционните напитки – чай и турско кафе в джезве; как се прави фламбе и креативни начини за сгъване на кърпи за сервиране. Работихме в учебните кабинети по съответните специалности, които са добре оборудвани с апаратура и материали. По време на нашето посещение учеха само учениците от 9 клас (те имат само общообразователна подготовка). Учениците от 10 до 12 клас приключват теоретичните занятия в средата на април и имат 18 месечен стаж на реални работни места в Анкара и в турските курорти. Училището работи активно и по европейски проекти за стаж на ученици в други страни. 
 Като пример за посещавана и добре организирана туристическа дестинация, партньорите ни от гимназията по туризъм ни представиха Кападокия - историческа област с вулканични скални образования, формирали се преди 13 милиона години и изсечени в меките скали домове, църкви и манастири, убежище за преследваните християни. Първите следи от човешко присъствие датират от XI в. пр. Хр. Демонстрираната туристическа услуга беше на ниво и многобразна – хотел Дедеман, традиционна фолклорна програма, възможност за летене с балон, лично участие в изработката на анадолска керамика, дегустация на вино и посещение на природните феномени.
 По обратния път към Анкара посетихме соленото езеро Туз, което е второто по големина солено езеро в света и второто по големина езеро в Турция. То е с площ 1 600 кв.км, солеността му е много висока, през лятото пресъхва изцяло и се покрива от около 30 см слой сол. 
 На заключителната работна среща попълнихме анкети за обратна връзка. На всички участници бяха раздадени сертификати за успешно участие в работното посещение. С много вълнение и добри приятелски чувства се разделихме с хората, с които работихме около 3 години заедно. 
 На последната среща на координаторите отчетохме пълно и успешно изпълнение на плануваните дейности и постигане на заложените цели. Поздравихме се с добрата организаторска работа и комуникация помежду си и се разделихме с очаквания за бъдеща съвместна работа. 
На 26 април българската група се завърна безопасно от Атина до Истанбул със самолет и от Истанбул до Казнлък – с автобус. Всички участници бяха изморени, но удовлетворени от преживяното и наученото.

No comments:

Post a Comment