Thursday, November 21, 2013

Българската група се завърна от участие в третата работна среща

О Т Ч Е Т
от инж. Стефка Дамянова – ръководител на проекта
за третата работна среща по проект Professional Development through Moodle: A Look into the Past, Present and Future, No.  2012-1-ES1-LEO04-49076 2
в град Сития, о-в Крит, Гърция, 8-18 ноември 2014

За участие в 3-тата работна среща по проект Professional Development through Moodle: A Look into the Past, Present and Future, No.  2012-1-ES1-LEO04-49076 2 в град Сития, о-в Крит, Гърция бяха включени следните участници – Стефка Дамянова – ръководител на проекта, Боян Попов – придружаващ учител и учениците: Мира Турлакова, Мартин Станев, Георги Николов, Генчо Андреев, Радина Гавраилова и Йоана Тафкова от 10 клас.
На 8 ноември 2013 година отпътувахме от град Стара Загора за Атина с редовна автобусна линия на фирма „Арда Тур“. Пътуването беше удобно с модерен автобус с монитори на всяка седалка. 
Еднодневният престой в град Атина, Гърция ни даде възможност да посетим Акропола   и да се докоснем  на живо до античността, която нашите ученици изучават в часовете по История на изкуствата.
На 10 ноември със самолет до Ираклио и автобус пристигнахме в град Сития, остров Крит. Бяхме посрещнати от домакините, община Сития,  и настанени в уютен хотел с прекрасна гледка към града и морето.
През първия ден от официалната работна програма се срещнахме с кмета на град Сития, който показа съпричастност към дейностите по проекта. Той разказа за  развитието на бизнеса в региона и възможностите на младите хора за намиране на работа. Градът е с около 10 000 жители и основното производство в региона е отглеждане на маслини, производство на зехтин, вино и пчелен мед с високо качество и световен пазар. Усилията им са насочени и към осигуряване на туристи за прекрасните морски плажове и Природния парк от Натура 2000.
За популяризиране на проекта участниците нарисуваха хедъра от сайта ни, съдържащ логото, името и флаговете на страните, като графити на стената на кея. Така всички жители и гости на града ще се запознаят с проекта и страните участнички. Особено много допринесе за добрия вид на рисунката българската ни група.
През този ден разгледахме и Веницианския замък Казарма, фолклорния музей на Сития и традиционна таверна с критска музика на цигулка. Студентите домакини с радост ни показаха стари инструменти за бита и занаятите, подарени от техните семейства на музея.
На 12 ноември пътувахме до местността Като Закрос – център на минойската култура с археологически разкопки, които в момента се консервират. Посетихме музея на водата и Природо историческия музей. Интересно за нас беше приготвянето на традиционни местни сладкиши в малка сладкарска  работилница. Вечерта посетихме вечерното училище в града и участвахме в курс за критски танци. С ентусиазъм научихме и играхме заедно с всички домакини и гости три местни танца и получихме одобрението на професионалните танцьори.
На следващия ден се запознахме с една от възможната дейност при намиране на работа на младите хора тук – селскостопанската кооперация, с основно производство на маслини, зехтин, вино и раки. Полезно за нас беше посещението и разглеждането на едно от средните училища в Сития. В този град има две средни училища, едно вечерно и три основни. Сградата на училището е просторна, учебните стаи са остъклени и се вижда отвън, обзаведени са с бели дъски, видяхме два компютърни кабинета, библиотека с интернет работни места и огромен и модерен спортен салон. Пред училището бяха паркирани изключително много мотори, а стените и стълбищата бяха нарисувани с графити. Учителите и учениците ни посрещнаха радушно и ни показаха учебния процес.
Професионални обучители от Природния парк водиха занятията ни в трите уоркшопа – скално катерене, пещерно дело и туризъм. В останалата част от деня пътувахме до старинни села от венецианско време, до прекрасния плаж Вай на единствената палмова гора в Европа, а вечерта гледахме луната и звездите през телескоп, гледахме филми за защитените природни богатства на региона, включени в Натура 2000 и се срещнахме в непринудена обстановка с хората от село Кариди.
На 14 ноември посетихме археологическия музей в Сития, където са изложени намерените при разкопките ценни предмети и артефакти. Нашите ученици се обучават в специалности от областта на изкуствата и за тях е много полезна близостта до античните предмети.
Сертификатите за участие в третата работна среща по проекта ни бяха връчени от кмета на града Теодорос Патеракис и ръководителя на проекта от гръцка страна Катерина Гойлиелмоу.
През последния съвместен ден пътувахме с автобус до Ираклио, посетихме аквариума и природо-научния музей, попълнихме въпросници за обратна връзка и се сбогувахме с пожелания до нови срещи в Анкара, Турция.
Българската група се прибрахме след дълго, но атрактивно пътуване с ферибот и автобус,  на 18 ноември около 8 часа.
По време на работната среща проведохме две заседания на координаторите на проекта от всички страни. Отбелязахме постигнатите до сега резултати и посочихме слабостите. Беше обърнато внимание на полската група за лошата комуникация и слабата работа по проектните дейности. Набелязахме задачите за осъществяване преди последната работна среща в град Анкара, Турция от 21 април 2014 година.
Изводи:
1.   Организацията от страна на домакините и координаторите от различните страни  за пътуването, условията за настаняване и работната програма бяха на висота.
2.   Установиха се приятелски отношения между всички участници в работната среща.
3. Споделихме добри практики  в работата по проекти и процеса на обучение в различните организации
4.  Подобрихме говоримия си английски език и научихме думи на други езици. Научихме много за историята, културата , бита на региона и възможностите за реализация на младите хора.
5. Добро впечатление правеше /както на всички срещи досега/ задружността на турската група ученици и учители. За разлика от българските ученици, които всячески се стремяха да бъдат по-далеч от учителите си и  да демонстрират независимост  в действията си.


6. Предстои много работа в платформата Мудъл от всички участници, учители и ученици, за да бъде приключен успешно проектът.

No comments:

Post a Comment